Gyülekezeti levél 2020.03.19

Kedves Gyülekezeti Tagok és Támogatóink!

Ki tudná, s főként ki tudná mindenkire érvényesen megmondani, hogy ez a csapás, amit a vírus és az azt kísérő intézkedések jelentenek, MIÉRT történik. Mi az oka, és mindenekelőtt mi a célja saját életünkben személyesen s a közösségünkre (keresztények, magyarok, európaiak, emberiség) nézve? S mindenekelőtt mi a célja ezekben a történésekben velünk és másokkal annak, akit az áldásban úgy nevezünk, hogy ,,a minden jóknak adója, a szeretetnek és a kegyelemnek Istene?” A válaszokra tudni kell várni. De abban bizonyosak lehetünk, hogy ilyen helyzetekben nem távolodnunk kell egymástól, hanem közelednünk egymáshoz és Hozzá. A ,,social distance”, a ,,társasági távolságtartás”, ami méterekben mérhető és szükséges, a kézfogások, ölelések, személyes találkozások lehetetlensége, a hiány, a hiányok arra nyitják fel a szemünket, nyithatják meg a szívünket, hogy tenni kell, sokszor meg kell küzdeni a kapcsolatainkért. Ne engedjük el egymás kezét, akkor sem, ha most nem tudjuk szemtől szemben megszorítani, megsimogatni. Hanem írjunk annak, hívjuk fel azt, aki erre vár, s azt is, aki talán már nem is vár rá. Imádkozzunk egymásért, különösen azokért, akik veszélyben vannak. Így is át lehet élni a közösséget, az összetartozást. Fedezzük fel (újra) a másik emberért mondott imádság erejét! Ne engedjük szétesni, szétfolyni a kényszerű szabadidőt, amit ,,ajándékba” kaptunk! Használjuk egymásért és magunkért!

Keressük Isten akaratát, ha kell, mások helyett is! Keressük együtt, a fizikai távolságot lélekben legyőzve! A teremtő, szabadító, szerető Isten nem vírushordozó. Minél közelebb vagy hozzá, annál közelebb vagy magadhoz és az embertársadhoz.

,,És az Isten békessége, mely minden emberi értelmet felülhalad, meg fogja őrizni a ti szíveiteket és gondolataitokat az Úr Jézus Krisztusban!”

*

Bennünket is elértek azok a javaslatok, illetve rendelkezések, melyek gyülekezetünk templom körüli életét a Hold utcában súlyosan korlátozzák. Egyházunk Zsinatának elnöksége nyomatékosan azt kéri, hogy minden istentiszteleti és egyéb alkalmat, programot hagyjunk el, s a gyülekezeti közösséget más formában gyakoroljuk.

Ezért egyelőre április 8-ig, tehát a Nagyhét szerdájával bezárólag a templomban nem lesz semmilyen tervezett eseményünk. De arra törekszünk, hogy más formában megteremtsük a kapcsolattartás lehetőségét. Erre hétfőn (03.16.) este a Fifa (fiatal felnőttek köre) tagjai már jó példát mutattak, mert interneten keresztül beszélgettek, Bibliát olvastak (91. zsoltár – másoknak is ajánlott), imádkoztak. Rábízzuk a különböző csoportokra és vezetőjükre, hogy gondolják át, milyen lehetőségeik vannak, s éljenek vele. Ha kell, segítünk (Gergő, a hatodéves teológusunk profi ebben).

A Hitmélyítő csoport is online fog találkozni. A Fifa, az ,,ifi”, valamint a zenebölcsi online szerveződik. Nem lesz bibliaóra és imakör. Elmaradnak a Protestáns Tavasz tervezett programjai.

A gyülekezet idős tagjainak támogatására telefonszolgálatot szerveztünk. Ez azt jelenti, hogy hetente többször felhívjuk őket telefonon, s ha kell, megszervezzük a segítésüket. Eddig 10 fő szerepel a listánkon, de lehet még bejelenteni igényt (telefonszámmal) és vállalni szolgálatot.

Tehát a templomban nem lesz istentisztelet, de minden vasárnap 3 féle formában elérhető lesz a lelkészek által a templomban tartott és élőben vagy felvételről átélhető istentisztelet. A hozzáférés módja:

a) a gyülekezet új hivatalos Facebook-oldalán, ami bárki számára látható, élőben vasárnap 9:55-től https://www.facebook.com/Reform%C3%A1tus-Hold-utca-110773083883998/

b) a gyülekezet honlapján vasárnap 9:55-től ezen a linken hallgatható élőben az istentisztelet: http://radio.juhand.hu:8000/nemetref.mp3

illetve: az istentisztelet után kb. 1 órával feltöltjük a videót is – http://drgbudapest.hu/

c) Balog Zoltán hivatalos Facebook-oldalán élőben (amennyiben ő prédikál) vasárnap 9:55-től – https://www.facebook.com/balogzoltanlelkesz

 

Templomunk vasárnap délelőtt ugyan nyitva lesz 9.30-tól 11.30-ig, de az istentisztelet online lesz elérhető a fent jelzett módon.

 

 

Budapest, 2020. március 19.

Balog Zoltán
lelkész

További tartalmak

Gyülekezeti levél 2021.05.10

Kedves Gyülekezeti Tagjaink és Barátaink!     Nehéz időkön van túl, s talán nincs is túl az életünk, s ezen belül gyülekezetünk. Mégis az első szó a hálaadásé. Hiszen nem fogytunk el. Hiszen megmaradtunk, nem veszítettük el egymást és gyarapodtunk: Isten...

bővebben

Gyülekezeti levél 2021.03.07

Kedves Gyülekezeti Tagok és Támogatóink!   A vírushelyzet, a korlátozások akár kényszerű böjtöt is jelenthetnek az életünkben. De a lemondásból csak akkor lesz igazi böjt, vagyis Istenhez és az Ő üzenetéhez közelebb vivő út és időszak, ha nem arra figyelünk,...

bővebben

Gyülekezeti levél 2020.12.11

Kedves Gyülekezeti Tagjaink és Barátaink!   2020 adventjében ugyanúgy Jézus születésének ünnepére készülünk, mint az elmúlt években. A lényeg nem változott. Képesek vagyunk-e, akarjuk-e az életünket abba a fénybe helyezni, s abban látni, melyet a világ...

bővebben
Megosztási lehetőségek
Gombok elrejtése