Gyülekezeti levél 2020.04.01

Kedves Gyülekezeti Tagok és Barátaink!

Talán most, ebben a különleges helyzetben van időnk megkérdezni: Mit lehet, amikor nem lehet…?

Nem lehet, vagy alig lehet vásárolni, nem lehet, vagy alig lehet találkozni valakivel, nem lehet beülni valahová, nem lehet orvoshoz menni, kocsmába, moziba, hangversenyre, edzőterembe, játszótérre, templomba (bár oda félig meddig most már lehet).

Lehet a neten lógni, chatelni, viberezni, e-mailezni, szörfölni, keresgélni, filmeket nézni… várni, hogy megcsörgetnek, felhívnak, megszólítanak.

Lehet otthon kipakolni, bepakolni, átpakolni, elpakolni, elővenni, elrakni – rendet rakni, rendetlenséget hagyni, gyerekkel tanulni, főzni, mosni, takarítani…

Lehet aggódni, félni, szorongani, unatkozni, türelmetlenkedni, kiabálni, hallgatni…

Lehet vagy nem lehet dolgozni: otthonról home office-ban zajban vagy síri csendben; munkahelyen a másiktól tisztes távolságban. (Csak nehogy az legyen, hogy egyszer csak már így sem lehet dolgozni.)

Lehet szépen terített asztal mellé leülni, egymás kezét a családban megfogni, imádkozni, egy jót énekelni, a másikat megkínálni, jól lakni, egy jó könyvet kézbe venni. Lehet jót cselekedni, de lehet felesleges dolgokkal is foglalkozni… Majd elhitetni, hogy nem feleslegesek.

Lehet: beszélgetni. Na azt lehet! Persze, ha van rá idő. Beszélgetni magaddal, a másikkal, vele persze nem, de vele meg igen…

S lehet CSEND-ben maradni. Lehet csendet keresni. Lehet keresni azt a csendet, mely nem süket, nem kopár, nem kiszáradt, nem üres. Meg lehet találni azt a csendet, amelyikben megszólal… Mi is? Ki is? Máraival szólva ,,megszólal az élet”. Megszólal az életed. Megszólal az, ami igazán fontos.

S megszólalhat Ő, Isten, Jézus Krisztus. Igen, Ő: az az eredeti nyelven négy titokzatos betű a Bibliából, amit először csak kimondani volt tilos, néven nevezni, s persze lefordítani más nyelvekre sem volt szabad, s így maradt helyette ez: Úr, Úr-Isten. De amikor ez kevésnek, félreérthetőnek tűnt, akkor mellé tettek még jelzőket és birtokos jelzőt: megváltó Urad, szabadító Istened, mindenség Ura Istene. ,,istennek” lenni nem más, mint egy foglalkozás. Sokan próbálják űzni, még emberek is. De ők, az ember-istenek, meg a pénz-isten, az öncélú hatalom-isten, a szenvedély-isten, a nyers erő-isten, csak kisbetűs ,,istenek” lehetnek. Nagybetűs Isten csak egy van. Van? Nemcsak van, hanem cselekszik is. Teremt, szól, keres, jön, szabadít, gondoskodik, gyógyít, elrejtőzik, haragszik.

Ezek mind együtt, egyetlen szóban összefoglalva azt jelentik: szeret. Ő szeret. Ez a lényege. Minden más ebben van benne, a haragja, a büntetése is. S nekünk ez az egyetlen igazi lehetőségünk. Hogy bekerülünk ebbe a történetbe: Isten történetébe, mely velünk történik. Vagy helyesebben: felismerjük, hogy benne vagyunk. Születésünk pillanatától, sőt, már előtte. És halálunk után is benne maradunk. Ezt a történetet úgy hívják, ,,új szövetség”, Jézus Krisztus. Az ő története a te történeted, a miénk. Ez a történet szól Isten feltétlen szeretetéről.

A belső, megszólaló csendben rátalálhatsz, visszatalálhatsz a saját történetedhez VELE.

-. -. -. -. -.                                            oooo                                                               -. -. -. -.

A következő hét, a Nagyhét gyülekezeti programjai ebben akarnak segíteni bennünket.

Jól működik a zoom.us programmal a fifa (fiatal felnőttek), az ifi, a hitmélyítő, a bibliaóra, a zenebölcsi. A vasárnapi istentiszteleteink online közvetítését is megoldottuk, s visszahallgathatóak a honlapunkon. De itt még javulásra van szükség a közvetítés kép és hang minőségében. Ezért internet sávszélességet bővítünk, kábelt húzunk, s megállapodtunk egy szakértő csapattal a 3 kamerás közvetítésben. Virágvasárnap már így láthatjátok a templomot és a szolgálattevőket 9.55-től 40 percben magyarul, s utána 40 percben németül (10.40-től) lesz az istentisztelet.

A Nagyhétre egy különleges ajándékot terveztünk a gyermekeknek, egy 6+1 táblás szárnyasoltár másolatot állítottunk fel a templomban, mely Jézus életét mutatja be 157 képben (Württemberg, 16.század). Ez egy nagy képeskönyv. Sajnos most csak videón tudjuk ezt nekik bemutatni, de ha a virágvasárnapi istentisztelet elején odaültetitek őket a képernyő elé, akkor láthatják.

Nagyhéten minden estére (hétfő, kedd, szerda, csütörtök) felteszünk a szárnyasoltár képei közül valamelyikről egy 5 perces elmélkedést, amit a gyülekezet nyilvános Facebook oldalán, tehát nem a zárt csoportban és Balog Zoltán Facebook oldalán este 6-tól láthattok.

Nagycsütörtökön este 6-kor szeretnénk együtt úrvacsorázni kizárólag azokkal, akik a közösségünkhöz tartoznak. Erre az alkalomra azok jelentkezhetnek, akiknek van internetkapcsolatuk és le tudják tölteni a zoom.us programot. A részletekről külön levelet kaptok. Jelentkezni itt lehet: balogzoltan.lelkesz@gmail.com.

Nagypénteken este 6-kor a passiótörténetet hallhatjátok a templomból, a szárnyasoltár Golgota képét láthatjátok majd Fassang László orgonajátékával a gyülekezeti Facebookon és és Balog Zoltán Facebook oldalán felvételről. Ez kb. 40 perces lesz.

Nagyszombaton este 8-kor a tűz gyújtás, gyertyás bevonulás, a feltámadás himnusza a templomban szintén felvételről a gyülekezeti és Balog Zoltán Facebookon.

Húsvét vasárnap 9.55-kor indul harang -és orgonaszóval az ünnepi online istentisztelet (40perc magyar, 40 perc német) ugyancsak a gyülekezeti Facebookon és Balog Zoltán Facebook oldalán. Az úrvacsorában itt is csak az előre bejelentkezők tudnak részt venni (ismét: balogzoltan.lelkesz@gmail.com). Ez az online alkalom déli 11.40-kor indul és kb. 20 perces lesz. Lényegét tekintve ez a Ti otthonaitokban egy érvényes úrvacsora lesz háziistentisztelet keretében, amit a család ,,lelki felelőse” vezet úgy, hogy az interneten kapcsolatban van velünk, akik néhányan a templomban veszünk részt a szertartásban. Megterítitek az asztalt, kenyeret és bort tesztek a Biblia mellé, kinyitjátok a szereztetési igéknél (1 Korinthusi levél 11,23-26), melyeket majd együtt olvasunk, s a bűnvalló kérdésekre is együtt válaszolunk, együtt imádkozunk. Ennek a rendkívüli helyzetben tartott háziistentiszteleti úrvacsorának a hitbeli megalapozásáról személyes levélben írunk majd, amennyiben jelentkezel rá.

Hisszük, hogy azok az erőfeszítések és kreativitás, mellyel egymással tartani akarjuk a kapcsolatot, s ,,kívülállókat” is meg tudunk szólítani, megkapja a Szent Lélek erejét, s meghozza gyümölcsét.

Ha tudtok olyanokról, akik szeretnék kapni értesítéseinket, de leveleink nem jutnak el hozzájuk, jelezzétek, és azt is, hogy hogyan érhetjük el őket.

Azt is szívesen vesszük, ha ezekre a gyülekezeti levelekre visszajeleztek, hogy tudjunk Rólatok!

Abban is segíthettek, hogy a gyülekezeti adományokat (perselypénz) hogyan tudjuk pótolni.

Gyülekezetünk számlaszáma: Cib Bank, 11100104-19711784-36000001

Tervezzük, hogy a rendkívüli helyzetben anyagilag bajba került lelkészeket, gyülekezeteket megsegítjük. Erre is szívesen vesszük az adományokat a cél megjelölésével.

Az adóbevallások ideje van. Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyházak részére felajánlott adó 1% a magyar református egyház központi költségvetését gyarapítja, ennek technikai száma 0066. Ha a gyülekezetet is támogatni akarja, akkor alapítványunkon keresztül teheti ezt meg az ún. ?civil? 1 %-kal. Ennek módja:

Alapítvány a Magyarországi Németajkú Református Gyülekezetért
1054 Budapest, Alkotmány u. 15.
Adószám: 18085576-1-41

Testvéri köszöntéssel,

Bp., 2020. március 31.

Balog Zoltán, Dani Eszter, Kovács Gergő, Lakatos Gábor Péter

További tartalmak

Gyülekezeti levél 2021.05.10

Kedves Gyülekezeti Tagjaink és Barátaink!     Nehéz időkön van túl, s talán nincs is túl az életünk, s ezen belül gyülekezetünk. Mégis az első szó a hálaadásé. Hiszen nem fogytunk el. Hiszen megmaradtunk, nem veszítettük el egymást és gyarapodtunk: Isten...

bővebben

Gyülekezeti levél 2021.03.07

Kedves Gyülekezeti Tagok és Támogatóink!   A vírushelyzet, a korlátozások akár kényszerű böjtöt is jelenthetnek az életünkben. De a lemondásból csak akkor lesz igazi böjt, vagyis Istenhez és az Ő üzenetéhez közelebb vivő út és időszak, ha nem arra figyelünk,...

bővebben

Gyülekezeti levél 2020.12.11

Kedves Gyülekezeti Tagjaink és Barátaink!   2020 adventjében ugyanúgy Jézus születésének ünnepére készülünk, mint az elmúlt években. A lényeg nem változott. Képesek vagyunk-e, akarjuk-e az életünket abba a fénybe helyezni, s abban látni, melyet a világ...

bővebben