Sikertörténetből Krisztus-történet

Gécs Sándor, a Cholnoky Ferenc Kórház urológiai osztályának főorvosa vehette át idén a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. A Bethesda Gyermekkórház egykori igazgató főorvosáról elnevezett elismerést tizenhatodik alkalommal adták át szombaton a budapesti Hold utcai református templomban.

Dizseri Tamás életműve arra inspirál, hogy az embernek ne csak a testét, hanem teljes egészét gyógyítsuk – mondta köszöntőjében Balog Zoltán Hold utcai lelkipásztor. Hozzátette: ehhez azonban erő is kell, amelyet el kell kérni és tudni kell élni is vele. A hívő embereket az különbözteti meg másoktól, hogy van egy olyan erőforrásuk, ami másoknak nincs, mivel akik nem bíznak a teremtő Istenben, azoknak hiányzik a kívülről kapott erő – fogalmazott. Balog Zoltán hozzátette: Dizseri Tamás élete is példa arra, hogy a hit ereje egészen rendkívüli teljesítményre sarkallja és teheti képessé az embert.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke a tizenkét apostol kiküldetéséről beszélt a díjátadón. Az ünnepi áhítatban kiemelte: a történet valójában ,,sikersztori”, amelyben a tanítványok prédikálnak és gyógyítanak. Megjelenik azonban Heródes árnyéka is, ami egyben finom hatalomkritika. Heródest ugyanis rémülettel tölti el a hír, hogy egy kisebb csapat tanít és gyógyít az ő birtokain, mivel neki csupán információi vannak arról, hogyan él a népe. A jó hírt nem hallja, csak a hírszerzők információit, később azonban, amikor találkozik Jézussal, megörül, mert régóta akarta látni. A Zsinat lelkészi elnöke kiemelte: fontos különbség, hogy Heródes csak látni akarta Jézust, a tanítványai azonban követni is. Bogárdi Szabó István hangsúlyozta: a ,,sikersztori” húsvétkor ,,kereszt-sztorivá” válik, feltámadáskor pedig ,,Krisztus-sztori” lesz belőle. ,,A sorrend azonban fontos és nem megfordítható, az emberi sikerektől a kereszten át vezet út a feltámadásig. Az evangélium azoké lesz, akik felveszik a maguk keresztjét” – tette hozzá a püspök.

Szolgáló szeretet

,,Szeretetben szolgáljatok egymásnak” – foglalta össze Pál apostol szavaival Gécs Sándor életművét laudációjában Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke. A Dizseri-díj idei kitüntetettje 1984-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen, ahol már tanulmányai alatt elköteleződött az urológia iránt. A Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórház osztályvezetője mind orvosként, mind magánemberként a feltámadott Jézus Krisztus hiteles bizonyságtevője – fogalmazott Huszár Pál. Kiemelte: Gécs Sándor országszerte elismert szaktekintély, aki a hozzá forduló betegeket mindig türelemmel fogadja.

A főorvos tudományos és gyakorlati ismereteit több külföldi kórházban is gyarapította, arra törekszik, hogy alkalmazza a gyógyításban az urológia tudományának legújabb vívmányait. Ugyanakkor a díjazott magánélete is példaértékű. Miközben számos orvostudományi társaság tagja, hitét is cselekvő módon éli meg: a balatonalmádi református egyházközség presbitere, aki krisztusi szeretettel szolgál a gyülekezetben is – fogalmazott Huszár Pál. A főorvos az istentiszteletek, bibliaórák rendszeres látogatója és gyakran kétkezi munkákban is részt vállal, ha éppen arra van szükség. Szintén orvos feleségével arra tette fel az életét, hogy nap mint nap a bajba jutottak között szolgáljanak – derült ki a méltatásból.

Gécs Sándor a díj átvétele után arról beszélt: orvosként mindig úgy igyekezett élni, és arra buzdította tanítványait is, hogy azt cselekedjék, amit ők is szeretnének, hogy velük cselekedjenek. Úgy fogalmazott: számára a díj megerősítés abban az igében, amely az emlékplaketten is olvasható: ,,Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk.” (Róm 15,2)

Forrás: református.hu

Megosztási lehetőségek
Gombok elrejtése